Metal Show 2019

Metal Show 2019

Het programma waarin de beste nieuwe albums worden afgewisseld met good old Classics!

De focus ligt vooral op Heavy Metal, NWOBHM, Thrash-, Death-, Doom- en Black Metal.

 

Thrash Metal krakers buiten de Top 60

Uitgezonden door 130dB op 04-12-2019

Deze week voor de eerste keer in de “historie” van 130dB dat ik twee uur heb uitgezonden. Dat was ik oorspronkelijk ook altijd van plan. Een twee uur durend programma. Maar het bleek best bewerkelijk allemaal, dus is het tot nu toe altijd bij 1 uur gebleven. Nu dan toch twee uur. En de reden is dat ze op woensdagavond 1e kerstdag liever hier bij de radio, kerstliedjes uitzenden. Hoe gezellig is dat!! En liever geen Thrash Metal Top 60 willen. Pffff… 

In ruil mocht ik dan een aantal woensdagavonden twee uur uitzenden, zodat ik wel mijn beloofde Top 60 in de maand december volledig kon uitzenden. Toe maar dan. Dus de komende weken ga ik de Thrash Metal Top 60 voor je uitzenden. Maar voordat we daarmee beginnen, leek mij het een leuk idee om eerst wat krakers die de Top 60 niet hebben gehaald, een uurtje mee te vullen. En dat is deze uitzending. Een kleine greep uit geweldige Thrash Metal krakers die buiten de Thrash Metal Top 60 zijn gevallen.

Thrash Metal krakers

130% Metal

Uitgezonden door 130dB op 27-11-2019

De laatste uitzending voordat we de Thrash Metal Top 50 gaan uitzenden in de maand december. En van alles komt voorbij. Nieuw werk van Ozzy Osbourne, Abigail Williams, Mechina en Monolithe. Veel oude krakers zoals Obituary, Satyricon, Enslaved, Megadeth en Windir. En een nog oudere kraker Hiroshima. Van Heavy Metal, naar Thrash, Doom, Death en Black Metal. Zoals ik zei, er komt van alles langs.

Tot maandag 2 december kan je nog je Thrash Metal Top 10 invullen op 130dB.nl Dank voor je bijdrage en interesse in een podcast van 130dB. Tot volgende week!!

130% Metal

Cassettebandjes

Uitgezonden door 130dB op 20-11-2019

Van het weekend, trof ik een bak met allemaal oude cassettebandjes van me aan. Ik had de gewoonte om mijn gekochte LP’s op een Maxwell XL II 90 te zetten. Handig voor de walkman. En op die cassettebandjes stonden albums van lang geleden. 
Ik zag mij weer vol spanning door de plaatenbakken speuren. En de blijdschap als ik wat had gevonden. Het geld brandde in mijn broekzak. En na aankoop, snel terug naar huis om m’n nieuwe aankoop te draaien, te bekijken en op te nemen. Damn wat een nostalgie.

En toen ik die Maxwell’s zag, leek het mij een goed idee om eens wat nummers van die cassettes in deze uitzending te draaien. Je hoort enkel Nederlandse bands die begin 90 een album hebben uitgebracht. Even terug dus naar een krappe 30 jaar geleden. Terug naar de tijd van cassettebandjes.

Tot volgende week!!

Cassettebandjes

Variatie troef “Oud & Nieuw”

Uitgezonden door 130dB op 13-11-2019

Wat een drukke week. Nauwelijks tijd gehad om aan de Metal podcast te werken. Maar hij is er weer! 

En nogal wat variatie dit keer. Heavy Metal, Thrash, Prog Rock, Death en Black Metal. Het hele spectrum komt voorbij. Maar ook bruut en rust zit erin. Oud en nieuw. Bekend en onbekend. Eigen werk en een cover.  Voor iedereen dus wat.

Tof dat je interesse hebt in een podcast van 130dB. En tot volgende week!

Variatie troef “Oud & Nieuw”

Interessantste albums Oktober

Uitgezonden door 130dB op 06-11-2019

Door de stortvloed aan releases, is het best lastig om de interessante albums eruit te halen. Ik heb getracht met hulp van de FB groep Metalheads Netherlands, een kort overzicht te geven van wat er de afgelopen maand oktober voor leuks is uitgekomen. En uiteraard wisselen we de nieuwe geluiden af met good old krakers. Zo hoor je mijn nummer 2 beste Thrash Metal songs ooit voorbij komen. En een gouwe ouwe uit Denemarken, of twee eigenlijk. 

Uiteraard kan ik niet alle interessante nieuwe albums benoemen. De band Xoth heb ik niet benoemd en die heeft wel een toffe plaat gemaakt. Voor de liefhebbers van Deathcore zou je zeker het album van Fit For an Autopsy moeten beluisteren. Het album van 1349 is zeker de moeite waard en wat te denken van het nieuwe album van Mayhem! Een vergissing dat ik die niet in het programma heb gedraaid/genoemd . En zo heb je er nog wel meer.

Hopelijk doe je wat nieuwe ideeën op! En tot volgende week!!

Interessantste albums Oktober

Halloween…

Uitgezonden door 130dB op 30-10-2019

M’n dochtertje vertelde me dat ze op school Halloween gingen vieren! Nu ben ik hier nooit heel erg geïnteresseerd in geweest, dus ik had geen idee dat het deze week was. Maar opzoek naar een thema voor deze week, leek mij het een aardig uitgangspunt. Bij veel feesten, zoals kerst, is het best lastig om een uur lang nummers te vinden die over dat thema gaan EN ook nog eens om aan te horen zijn. Maar bij Halloween, bleek dat niet zo’n punt. Het mag gaan over de volle maan, weerwolven, vampieren, zombies… eigenlijk voldoen bijna alle metal nummers wel aan dit criterium!?!

Kortom, ik had meer dan een handvol met nummers over dit item, die nog eens stuk voor stuk goed te pruimen zijn ook! Sterker nog, ik heb nummers over!! Dus volgend jaar kan je zomaar nog een editie voor je kiezen krijgen.

Deze week it’s Halloween time! Geen kinderfeestje, maar BRUTE Metal!!!

Dank voor je interesse in een podcast van 130dB!!!!!! En tot volgende week!

Halloween…

Gems

Uitgezonden door 130dB op 23-10-2019

Van de week zag ik Floor Jansen voorbij komen aan de tafel bij Pauw. Krijg nou wat?!? Ik vind het tof dat ze die erkenning krijgt en ook wel trotst op “mijn” Metal muziek. 

Maar ik heb daar een dubbel gevoel bij. Dat stukje erkenning is tof, maar van mij mag Metal ook lekker underground blijven. Een niche stukje muziek, dat bij een select groepje fanatiekelingen op waarde geschat kan worden. 

En dat geldt voor mij ook wel voor albums die ik onder “Gems” schaar. Aan de ene kant wil ik het iedereen laten horen. Luister deze!!! Erkenning voor de band. Maar aan de andere kant, wil ik ze ook graag als gems behouden. Toch deel ik een aantal van deze wat onbekendere bands graag met je. We zijn tenslotte met Metal liefhebbers onder elkaar!!! Denk ik…

Ik hoop dat er een band tussenzit die je waardering kan wegdragen. Enjoy en tot volgende week!!

Gems

Metal, Metal en Metal

Uitgezonden door 130dB op 16-10-2019

Deze uitzending laat ik nieuw werk horen van lang vervlogen NWOBHM goden Angel Witch, een Amerikaanse Black Metal band genaamd Vukari en vette nieuwe, maar ouderwetse klinkende Zweedse Death Metal! En lekker, traag hakkende riffs van een nieuwe Doom Metal band, die je absoluut zou moeten horen.

En natuurlijk oud werk. Compleet onbekende Engelse en Franse Heavy Metal bands. Ooit gehoord van THD? Die maakte wel dikke vette metal!!! Maar zijn niet verder gekomen dan die ene demo. En de Franse band Blasphème? Na het beluisteren van deze podcast, zul je die namen niet meer vergeten. En wat zouden we moeten zonder wat bekende klanken in het programma. Dan kan je wel aan Slayer, Metal Church en Iron Maiden over laten.

Voldoende Metal vitaminen lijkt me. Althans voldoende om het weer een weekje vol te houden.

Tot volgende week!!

Metal, Metal en Metal

Gruwelijke Metal

Uitgezonden door 130dB op 09-10-2019

Na wat klachten, hebben we besloten om een adviesleeftijd tot 40 jaar te hanteren voor de podcasts van 130dB. Ben je ouder, dan is het verstandig om onder begeleiding naar de podcast te luisteren. Gezien de vele nekblessures zijn we hiertoe helaas genoodzaakt.
En ook deze week is het weer gruwelijk bangen geblazen. Met Annihilator en Mercyful Fate om er maar een paar te noemen. Maar ook bij een oude Amerikaanse Speed Metal band zal je nek het lastig krijgen. En om de whiplash nog even af te maken hebben we ook nog een paar gezellige Death-, Black- en Doom Metal platen.

Voor de ouderen onder ons, doe voorzichtig tijdens het luisteren! En tot volgende week.

Gruwelijke Metal

Metal krakers

Uitgezonden door 130dB op 02-10-2019

De maand oktober is aangebroken, wat niet alleen herfst inhoud, maar ook een nieuw album van de maand. We nemen de Top 10 beste albums van de maand september met je door. En gelukkig is de nummer 1 en dus album van de maand Oktober, weer eens een Nederlands album.

Verder hebben we de top van de Amerikaanse extreme metal, maar de aanleiding dat we een nummer van ze draaien is wat minder. En we hebben de VETSTE Nederlandse band. Mijn nummer 6 uit mijn Top 10 beste Thrash Metal songs komt voorbij. En een band die in het gat dat Opeth al een aantal albums achter zich laat, ingesprongen is. Liefhebbers van de oude Opeth, opgelet. Hun nieuwe album komt vrijdag uit en ik draai alvast een nummer.

Dank voor het luisteren naar een METAL podcast van 130dB! En tot volgende week!!

Metal krakers

Zware Metal

Uitgezonden door 130dB op 25-09-2019

Ga er rustig voor zitten en laat de Metal klanken je oren geselen. Ik heb een bont gezelschap aan oude, nieuwe, Heavy-, Black- en Thrash Metal. Veel bekende klanken maar zeker ook nummers die je waarschijnlijk niet kent, of in ieder geval heel lang niet meer gehoord hebt. Eén ding is zeker. Na dit uurtje heb je nekpijn. Gelukkig heb je even om te herstellen.

Tot volgende week!! En top dat je luistert naar een podcast van 130dB!!!

Zware Metal

100% Dikke Vette Metal

Uitgezonden door 130dB op 18-09-2019

Deze week hebben we een nummer van het beste album tot nu toe van 2019. EN een nummer met een van de mooiste solo’s die ooit is gemaakt. EN een van de tofste progressieve metal nummers die geen gefreak kent, maar wel een dikke, vette metal riff. EN of dat verdorie allemaal al niet genoeg is, krijg je ook nog mijn nummer 8 beste Thrash Metal song ooit te horen. EN een nummer van misschien wel de meest geniale muzikant in het extremere metal genre. En en en en. EN dat allemaal nog gratis ook.

Hopelijk kan je weer genieten van een uurtje broodnodige Metal vitaminen. Dank voor de belangstelling!!! 

En tot volgende week

100% Dikke Vette Metal

Te gast Shoot the Messiah

Uitgezonden door 130dB op 11-9-2019

Te gast heb ik Serge van der Haar, lead gitarist van de Amersfoortse Death/Thrash Metal band Shoot the Messiah, die deze zomer hun debuut album “Kill All Gods” hebben uitgebracht. Hij mag een aantal nummers raden, die iets met hem of zijn band te maken hebben. Hij krijgt ze een seconde te horen. Moet lukken! En hij mag zijn laatste gedraaide albums met je delen, waar hij een mooie top 5 van heeft geknutseld.

Verder natuurlijk oude krakers zoals Exciter en Krokus en uiteraard nieuw werk van Nile en Isole.

Tot volgende week!

Te gast Shoot the Messiah

Vette oude en nieuwe Metal

Uitgezonden door 130dB op 04-09-2019

De nieuwe maand is begonnen, dus ook een nieuwe Album van de Maand. En dat is dit keer…. de band met de meeste stemmen. Zoals iedere maand eigenlijk. 

Verder nemen we de Top 10 door van beste albums van de maanden juli en augustus. De Thrash Metal Top 50 gaan we uitzenden in de december maand. En ik laat de komende 10 weken mijn top 10 aan je horen, met deze week mijn nummer 10. Mocht je jouw Thrash Top 10 willen doorgeven, dat kan! En wel hier. 

Ik kwam er achter dat een uur lang alleen nieuwe nummers uitzenden, verschrikkelijk saai is om naar te luisteren. Je wil gewoon ook graag lekkere bekende nummers horen. Dus hussel ik oude krakers door de nieuwe heen. Hopelijk kan je het waarderen!

Volgende week hebben we weer een uitzending! En tof dat je weer een uitzending van 130dB hebt geluisterd!!

Vette oude en nieuwe Metal

Te gast Martyr

Uitgezonden door 130dB op 28-08-2019

Met Martyr in de uitzending hebben we een band met een kleine 40 jaar metal historie. Dus even een interviewtje van een 10 minuten, gaat ‘m niet worden. Er is gewoon veel teveel te vertellen. Dus toch maar een halve uitzending besteed aan deze door Aardschok in ’83 uitgeroepen beste heavy metal band. Ze hebben in de loop der jaren het podium gedeeld met namen als Lizzy Borden, Flotsam & Jetsam, Vicious Rumors, Evergrey, Jaguar, Picture en de oude Iron Maiden zanger Paul Di’Anno. Begin dit jaar hebben ze in Japan gespeeld en daar is een Live album van gemaakt. Meer dan genoeg te lullen dus. Vandaar dat we heel blij waren dat Rick Bouwman, de oorspronkelijke gitarist van de band, te gast wilde zijn in het programma. 

Verder Sacred Reich, Band Aid en nog veel meer.

Dank voor je interesse in een podcast van 130dB! Dat wordt zeer gewaardeerd!!!

En tot volgende week! 

Te gast Martyr

Te gast Tragacanth

Uitgezonden door 130dB op 17-07-2019

Zanger Marcel Tjepkema van de progressieve Death Metal band Tragacanth is te gast in deze aflevering.

En verder hebben we uiteraard nog dikke vette Metal in de aanbieding.

Te gast Tragacanth

Beste van maand Mei

Uitgezonden door 130dB op 12-06-2019

Wat zijn de beste Metal albums van de maand mei 2019? In deze aflevering loop ik ze met je langs.

Beste van maand Mei

Dynamo Metalfest 2019

Uitgezonden door 130dB op 10-07-2019

In het weekend van 19 en 20 juli is het Metalfestijn DYNAMO Metalfest. Op de ijsbaan van Eindhoven komen een 15 tal bands optreden. Welke bands dat zijn, we draaien er een nummer van. Hoe laat treedt men op, wat kost het, kan je overnachten en dat soort vragen zullen we proberen voor je te beantwoorden.

Ga er maar rustig voor zitten en laat je een uur lang informeren over dit bijna historische festival.

Dank voor je interesse in een podcast van 130dB! In de volgende uitzending hebben we als gast de Nederlandse band Tragacanth. Mis dat niet!

Dynamo Metalfest 2019

Awesome NWOBHM tracks Part 3

Uitgezonden door 130dB op 04-07-2019

Deze keer enkel NWOBHM tracks, deel 3. Van de vele ontvangen top 10 lijsten, voor de NWOBHM top 50, zijn er nog wat “restanten”. Nummers die niet in de Top 50 vielen, maar zeker de moeite waard zijn. Aangevuld met verzoeken.

Awesome NWOBHM Tracks Part 3

Op volle toeren!

Uitgezonden door 130dB op 03-07-2019

The 130dB Metal Show met Ernst Acherman. Iedere woensdagavond van 21 tot 22 uur. Live te beluisteren via TuneIn op Golfbreker Radio.

Nieuw werk en oude krakers worden vooral gedraaid en besproken, van Heavy-, Thrash-, Death,- tot aan Black Metal. En verder met vaste items als De Alarmschijf en De Klassieker van de Week.

Op volle toeren!

Dokk’Em Open Air

Uitgezonden door 130dB op 26-06-2019

En deze week staat Dokk’Em Open Air centraal. Een twee daags metal festival dat het aanstaande weekend 28 en 29 juni gaat plaatsvinden. We nemen de bands door.

Dokk’Em Open Air

Awesome NWOBHM tracks Part 2

Uitgezonden door 130dB op 25-06-2019

This episode we’re gonna play some more pretty unknown but great Heavy Metal oldies from the past.

Awesome NWOBHM tracks Part 2

50% Oud en 50% Nieuw

Uitgezonden door 130dB op 19-06-2019

130dB Metal Show – 50% NEW and 50% OLD stuff – by Ernst Acherman – Uitzending 24 van 2019
Description: The 130dB Metal Show met Ernst Acherman. Iedere woensdagavond van 21 tot 22 uur. Live te beluisteren via TuneIn op Golfbreker Radio.

Nieuw werk en oude krakers worden vooral gedraaid en besproken, van Heavy-, Thrash-, Death,- tot aan Black Metal. En verder met vaste items als De Alarmschijf en De Klassieker van de Week.

50% Oud en 50% Nieuw

Awesome NWOBHM tracks Part 1

Uitgezonden door 130dB op 18-06-2019

Thanks for your interest in a podcast of 130dB! We love it!!

After the NWOBHM Top 60 and the rare tracks that I like, I still got a lot of great music that I wanna let you hear. So I decided to make a bunch more NWOBHM episodes.

These episodes exist of songs that fell out the Top 60. And I received a lot of request.

Let’s get on with it!! Enjoy!

Awesome NWOBHM tracks Part 1

Rare NWOBHM tracks (English Version)

Uitgezonden door 130dB op 13-06-2019

This episode of the 130dB broadcast, rare NWOBHM tracks. We’ve just finished the Top 60 and these rare tracks didn’t made it by far. But are really great and must be heard. So a special broadcast about songs and bands you probably never heard of.

Rare NWOBHM tracks

Zeldzame NWOBHM tracks

Uitgezonden door 130dB op 13-06-2019

De Top 60 NWOBHM songs hebben we afgerond. Toch zijn er nog ontzettend veel geweldige tracks die de Top 60 bij lange na niet hebben gehaald.

In deze aflevering hoor je een aantal zeldzame toffe songs die absoluut gehoord mogen worden.

Zeldzame NWOBHM tracks

30% Nieuw en 70% Oud

Uitgezonden door 130dB op 24-04-2019

The 130dB Metal Show met Ernst Acherman. Iedere woensdagavond van 21 tot 22 uur. Live te beluisteren via TuneIn op Golfbreker Radio.
Nieuw werk en oude krakers worden vooral gedraaid en besproken, van Heavy-, Thrash-, Death,- tot aan Black Metal. En verder met vaste items als De Alarmschijf en De Klassieker van de Week.

Met deze week een jubileum voor een band die echte Death Metal maakt. Niemand maakt smeriger Death Metal dan deze band en dat alweer 30 jaar geleden. Metallica komt voorbij met een nieuwe zanger. Misschien wel de beste Black Metal plaat ooit, passeert de revue. En nog veel meer.

30% Nieuw en 70% Oud

Top 3 Metal genres

Uitgezonden door 130dB op 17-04-2020

Welke genres binnen de metalmuren worden het meest gewaardeerd? Je hoort de Top 3! En een paar nummers met fantastische gitaarsolo’s, waaronder mijn favoriete song aller tijden.

Top 3 Metal genres

50% New en 50% Old Stuff

Uitgezonden door 130dB op 10-04-2019

Met deze week de beste song van Amon Amarth en hun nieuwe single. Metal Massacre komt voorbij en het is nog vroeg in het jaar maar hebben we de beste Melodieuze death album van 2019 nu al gehoord? Verder natuurlijk het “Album van de Maand” en de “Classic van de Week”. En deze Classic kan je 24 april 2019 zelf live gaan bekijken in Dynamo. Zorg dat je erbij bent!!

50% New en 50% Old Stuff

Beste albums van maart

Uitgezonden door 130dB op 03-04-2019

Wat zijn de beste albums van maart? We behandelen de top 5, ingegeven door de FB groep Metalheads Netherlands. En de nummer 1 is gelijk het album van de maand april. Verder hebben we een prachtige klassieker en een paar singels van nog te verschijnen albums.

Beste albums van maart

50/50 Oud en Nieuw

Uitgezonden door 130dB op 27-03-2019

Met deze week een oude kraker uit de voormalige Sovjet Unie. Een singel die de voormalige zanger van Black Sabbath, Ozzy Osbourne, zo goed vond dat hij die band mee nam op tour. De nieuwe singels van Death Angel en Burning. En nog veel meer.

50/50 Oud en Nieuw

MuziekQuiz Deel 2

Uitgezonden door 130dB op 20-03-2019

Aangezien het de 50ste uitzending van 130dB alweer is, doen we deze week wat anders. Namelijk een muziekquiz! En zelfs twee. Verdeeld over twee uur, doen we twee quizzen. In het eerste en het tweede uur, hoor je 10 nummers waarvan er negen iets gemeenschappelijks hebben. Weet jij welk nummer er niet bijhoort?

MuziekQuiz Deel 2

MuziekQuiz Deel 1

Uitgezonden door 130dB op 20-03-2019

Aangezien het de 50ste uitzending van 130dB alweer is, doen we deze week wat anders. Namelijk een muziekquiz! En zelfs twee. Verdeeld over twee uur, doen we twee quizzen. In het eerste en het tweede uur, hoor je 10 nummers waarvan er negen iets gemeenschappelijks hebben. Weet jij welk nummer er niet bijhoort?

MuziekQuiz Deel 1

50% Oud en 50% Nieuw

Uitgezonden door 130dB op 13-03-2019

Met deze week veel nieuw werk onder andere van Diamond Head en Misery Index. En even veel oud headbang werk zoals Sodom en Saxon!

50% Oud en 50% Nieuw

Nieuwe releases februari

Uitgezonden door 130dB op 06-03-2019

Met deze week vooral nieuwe releases. Welke zijn tof? En natuurlijk het nieuwe Album van de Maand maart, gekozen door de FB groep MetalHeads Netherlands. En 1 oudje, de Classic van de Week. En wat voor één… pfff…. zo worden ze zelden meer gemaakt.

Nieuwe releases februari

Whitesnake en veel oudjes

Uitgezonden door 130dB op 20-02-2019

Met deze week eens wat softere geluiden. De nieuwe van Whitesnake bijvoorbeeld. Iron Maiden, Yngwie Malmsteen, Gary Moore. Maar ook de nieuwe van Helheim is voor rockers met een zwakkere maag prima te pruimen. Hardere tonen hoor je van Azator, een nieuwe band uit Argentinië!

Whitesnake en veel oudjes

Nieuw werk

Uitgezonden door 130dB op 13-02-2019

Met deze week nieuw werk van Children of Bodom, In Flames en Rotting Christ van hun aankomende albums.

Nieuw werk

Mostly new songs

Uitgezonden door 130dB op 06-02-2019

Met deze week vooral nieuwe songs van nieuw verschenen of te verschijnen albums. Zo hebben we de nieuwe van Dream Theater, Flotsam and Jetsam, Malevolent Creation, King Diamond en nog veel meer. Check it out!

Mostly new songs

Te gast Legion of the Damned

Uitgezonden door 130dB op 30-01-2019

Met deze week (30-01-2019) een interview met Maurice Swinkels, vocalist van de Nederlandse Death/Thrash Metal band Legion of the Damned.

Te gast Legion of the Damned

Te gast Mouflon

Uitgezonden door 130dB op 23-01-2019

Met deze week een interview met Robin John, vocalist van de Nederlandse Death/Doom Metal band Mouflon. En hij vertelt welke 5 albums hij het laatst afgespeeld heeft.

Te gast Mouflon

Te gast Phlebotomized

Uitgezonden door 130dB op 16-01-2019

Met deze week een interview met Ben de Graaff, vocalist van de Nederlandse Doom/Death Metal band Phlebotomized.

Te gast Phlebotomized

Te gast Pictura Poesis

Uitgezonden door 130dB op 09-01-2019

Nieuw jaar, nieuwe ideeën. Dus we gaan eens wat interviews doen. De eerste is met frontvrouw Linn Liv van de band Pictura Poesis.

Te gast Pictura Poesis

2019

De beste albums van 2018

Uitgezonden door 130dB op 02-01-2019

Wat zijn de beste albums van 2018? Je hoort ze in deze uitzending van 130dB Metal Show.

De beste albums van 2018

#2019