Stories

Stories

New Wave of British Heavy Metal. Het verhaal.

Uitgezonden door 130dB op 01-05-2019

Wellicht een van de belangrijkste stromingen in de Metal muziek. Metal kreeg eind jaren 70 door de Punk een boosts. Een energie injectie, zowel letterlijk als figuurlijk. De snelheid van de muziek ging omhoog, maar ook het bewijs dat er een markt was voor underground muziek en het besef dat je niet helemaal afhankelijk hoeft te zijn van de grote platenmaatschappijen. Breng gewoon zelf je single uit!

Dat besef resulteerde in honderden bands die singles gingen uitbrengen, met of zonder platenmaatschappij. En een opmaat werden voor de latere Thrash-, Death- en Black Metal.

In deze uitzending sta ik stil bij de opkomst van de NWOBHM. En belicht specifiek het eerste jaar van het ontstaan. Van april ’79 wanneer het nummer Prowler van Iron Maiden voor het eerst een notering krijgt in de hitlijst van het blad Sounds tot aan april ’80.

NWOBHM. Het verhaal.

Paradise Lost

Uitgezonden door 130dB op 20-02-2019

Sommige bands maken een ontwikkeling door die ze bij verschillende muzikale landschappen brengen. Vaak kan ik zo’n reis niet altijd volgen, maar er zijn altijd uitzonderingen. En één zo’n uitzondering is de Britse band Paradise Lost.

De reden waarom ik deze band wel kan volgen is dat we redelijke dezelfde muzikale achtergrond delen. Voordat ik de Metal ontdekte, kon ik bands als Depeche Mode en vooral Sisters of Mercy erg waarderen. Jaren tachtig Gothic Rock/pop. En laten dat nu ook de invloeden van Paradise Lost zijn.

Paradise Lost begon als Death/Doom Metal band, daarna Gothic Metal en vervolgens hadden ze de electronica ontdekt en werd het meer pop dan Metal. Om vervolgens weer op het oude Metal pad terug te keren.

Een boeiende reis die ik aan de hand van de albums ga langs lopen.

Paradise Lost

Het ontstaan van de Death Metal

Uitgezonden door 130dB op 12-06-2019

Zo eind jaren 80 kwamen er bands die wel hele vette “Thrash Metal” maakten en diepe growls gebruikte als zang. Het werd zelfs een heel nieuw genre, genaamd Death Metal. Vooral in Amerika kwam de ene na de andere band met plaat uit, die tot op de dag van vandaag als klassiekers te boek staan. Maar ook Engeland deed hard mee. En ook uit Zweden kwamen opeens hele vette bands en albums. Zelfs Nederland liet van zich horen. En met een band als Pestilence draaide we in de top van de Death Metal wereld mee.

Maar hoe ontstond nu dit genre en welke bands waren bepalend? In deze podcast staan we stil bij het ontstaan van de Death Metal.

Het ontstaan van de Death Metal